2016-2017 Leesbevorderingsproject

1500 kinderen een gratis boek: 4 3 2 1…lees!

Op woensdagmiddag 23 november 2016, een tjokvol Domani in Venlo…43 leerlingen van 27 scholen vol verwachting, samen met ruim 200 genodigden. En van de 43 zijn er 9 van 4 basisscholen uit Blerick. Alle kinderen hebben deelgenomen aan een uniek leesproject!

 

Waar ging het over en wat was er zo bijzonder aan?

We gaan even terug in de tijd. Vorig jaar werd er op OBS Harlekijn een project gestart om het vrije lezen van kinderen te stimuleren. Het lezen gaat (in heel Nederland) hard achteruit en dat is voor kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar, erg nadelig. En de gevolgen voor het vervolgonderwijs en dus ook voor hun latere toekomst zijn erg nadelig.  Kunstschilder Willebrord de Winter ontwierp daarvoor een ‘reddingsplan’, waarbij hij alle steun kreeg van de leerkrachten van de Harlekijn en de Lionsclub Venlo.

 

Om enigszins tegengas te geven aan de vele aantrekkelijke alternatieven (tablets, iPhone, games, e.d.) werden de leerlingen van groepen 7 en 8 uitgenodigd zélf een verhaalidee te schrijven. Hiervan werd een bijzonder leesboek samengesteld. Er werden 84 ideeën ingeleverd! Na selectie door een echte schrijversjury bleven er 21 over. Daarna werden er kinderboek-schrijvers gevraagd om ermee ‘aan de haal’ te gaan en 21 kunstenaars illustreerden de verhalen. Het eerste boek werd in juli 2015 door de burgemeester Antoine Scholten feestelijk in ontvangst genomen. Voor de leerlingen, de school, ouders en leerkrachten, schrijvers en kunstenaars een groot spektakel!

 

En dat smaakte naar meer!

Zou een dergelijk leesboek ook niet samengesteld kunnen worden met medewerking van álle scholen van Venlo en omstreken? En zouden niet álle kinderen van groep 7 eraan mee kunnen doen? Zou het aantal van zo’n 1500 leerlingen niet te veel zijn? En hoe ga je de beste ideeën eruit zoeken? Zijn er wel zoveel schrijvers die willen meewerken? En dan die illustraties? Zijn er wel zoveel kunstenaars? Al waren er nog geen antwoorden, de Lionsclub Venlo zette opnieuw de schouders onder dit 2de leesproject en ging de uitdaging aan. Het zou een groots en spraakmakend basisschoolproject in heel Nederland kunnen worden!

Het plan werd grootschalig aangepakt. De 3 scholenkoepels: stichting Akkoord, Fortior en Kerobei en de 4 zelfstandige basisscholen werden eind 2016 gevraagd mee te doen. Ruim 800 kinderen leverden een verhaal-idee aan. Na selectie werden er 43 verhalen uitgekozen. De 43 aangezochte schrijvers gingen in maart aan het werk, de kunstenaars startten enkele maanden later met het ontwerpen.  Iedereen werkte pro-deo mee. Joke van Leeuwen en Huub Stapel schreven het voorwoord.

 

En toen werd het 23 november.

De presentatie begon…. 43 kinderen, zittend op rode kussens, op het podium tussen een jazz-kwartet van Jack Geerlings en een zwarte vleugel in. Bijna alle schrijvers, illustratoren, leerkrachten, Lions, genodigden van diverse Gemeenten, ouders, de omroep Venlo en L1 waren erbij! De sfeer in het kerkje was bijzonder ontspannen en gezellig. De Blerickse dierenarts Theo Geurts, die namens de Lionsclub optrad, blikte kort terug op het ontstaan van het boek. En over de hoeveelheid uren die in de organisatie en de onderlinge contacten gestoken waren! Daarna kwam er de imponerende muzikale bijdrage van Sef Thissen, de Venlose bariton met zijn geweldig stemgeluid. Hij zong, begeleid op de vleugel door Egbert Derix, vrolijke vrienden-liederen. De kinderen luisterden met open mond. Zo’n zanger hadden ze nog nooit van zo dichtbij meegemaakt. Het geluid op deze middag werd verzorgd door Ruud Wolters. Initiatiefnemer en kartrekker Willebrord de Winter, sprak bezielend over gevaar van een ‘verbaal isolement’, waar jonge kinderen in terecht dreigen te komen als ze te weinig lezen en stimuleerde de kinderen, ouders en leerkrachten op te genieten van lezen.

Ook Huub Stapel vertelde aan de kinderen hoe belangrijk lezen en verbeelden is. Doordat hij veel boeken las, leerde hij wel dat de wereld veel groter was dan Tegelen. Hij ging in zijn fantasie de héle wereld over, naar andere landen en culturen. En toen hij besloot om acteur te worden, kon hij écht met zijn fantasie aan de gang. Hij speelde álle beroepen waar hij van droomde. En dát is het mooie van lezen. Je fantasie gaat met je aan de haal, je kunt weg én dagdromen over werelden die je niet kent. En als je talent hebt, kun je later wellicht als Huub, misschien wel acteur of actrice worden.

Huub overhandigde het eerste boek aan Victor Schillings van de St Martinusschool. Zijn idee is uitgewerkt door Frans Pollux en geïllustreerd door Eric Toebosch. Een wonderlijk beginverhaal van deze dikke verhalen ‘pil’.

Het boek – prachtig vormgegeven door Claus Burgers - was tot op dat moment nog door niémand gezien. Op een groot scherm verscheen, opgebouwd in 10 beelden, de voorkant van het boek en samen werd er afgeteld….. En de titel is: 4  3  2  1 …lees!

(43 verhalen nu, 21 vorig jaar….en de oproep om te gaan lezen!)

Alle kinderen kregen vervolgens tegelijk hun ‘eerste’ boek. Vol verrassing en verbazing werd het in ontvangst genomen. Er werd direct gebladerd en gezocht naar hun eigen verhaal. En er werd direct gelezen. Ondertussen kon dagvoorzitter Peter van Eijk alle  mensen bedanken die geheel belangeloos hebben meegedaan.

Aansluitend ontstond er een zoektocht. Welke schrijver, kind en illustrator hoort bij elkaar? Op zoek naar elkaar voor het vastleggen van de foto. Spontane ‘blind dates’ voor kennismaking en verbinding. Genietend van de prachtige tentoonstelling met alle illustraties. Met kinderchampagne voor de kids en wijntjes voor de volwassenen werd het een middag die men zich nog lang zal herinneren. Al was het alleen maar om het dikke boek, dat notabene 1,2 kg weegt.

Gelukkig is er de Blerickse krant voor dit verslag, zijn er reportages geweest op radio en TV en heeft Wim Naarding de happening op foto’s vastgelegd om er steeds weer een beetje van te proeven.

 

En wie kan nog meer smullen van dit boek?

Ruim 1500 leerlingen van de groepen 8 van 47 scholen. Zij hebben dit boek gratis gekregen. Ook de kinderen van de scholen die niet hebben meegedaan, werden hiermee verrast. In Blerick deden 267 leerlingen mee van 4 scholen: OBS Harlekijn, OBS de Ontdekking, de Titus Brandsmaschool en de Springbeek. Van negen leerlingen is een verhaal uitgewerkt.

 

Dus….als je wilt lezen over

monsters in je hoofd, vliegen tussen sterren, een skelet in de kast, wakker worden met verf onder je nagel, zonder benzine op de snelweg, een mysterieuze enge pop, geheimen op social media, de buurvrouw met een baard, openspringende hamsterkooien, bewegende beelden in de tuin, vluchten met een boot, achter het behang, pratende kauwgomballen…. dan wil je dit boek hebben, voelen, zien en ruiken.

 

4 3 2 1…lees! is een bijzondere verzameling van verhalen vol spanning, dromen, vluchten, avontuur, romantiek, prikkelende fantasie, vreemde werelden, toveren, sprookjes. Soms alleen, soms met een vriend of in een jeugdbende. Naïviteit tegenover eigentijdse realiteit, voor kinderen én volwassenen vanaf 10 jaar.

Dit project is mogelijk gemaakt door de inzet van Lionsclub Venlo, diverse sponsoren waaronder Rabobank Venlo, zij-die-niet-genoemd-wensen-te-worden en door de samenwerking met uitgeverij van Spijk. Na de gratis verstrekking aan de kinderen, is het boek nu in handen van de uitgeverij. Het boek (full color, 324 pagina’s) is door de boekhandel omarmd en verkrijgbaar voor € 19.95.

 

Dank je wel: leerlingen, leerkrachten, schrijvers, kunstenaars, sponsoren, vrijwilligers, correctors, vormgever, uitgeverij, Lions, muzikanten en begeleiders, Domani.

 

Meer weten? willebrorddewinter@hetnet.nl